• Post category:Блог

Тиква – полезна храна или просто красива декорация? Тя много често присъства в ежедневното ни здравословно веган безглутеново хранене. Ние отглеждаме различни сортове от няколко вида тикви в градината ни през лятото – Сладка Зимна тиква, Сладка Мускатна тиква и Не сладка тиква. Есен събираме всички тикви и ги прибираме на хладно и тъмно място в мазето.

Събираме и зелените недозрели тикви – тях също ги готвя на вкусни супи и яхнии. Когато тиквата е прекалено голяма, разделям я на части – една част готвя веднага, а другите ги изчиствам от семената и кората, нарязвам ги на парчета, слагам ги в кутии и ги прибирам във фризера. Така имам изчистена и нарязана тиква за готвене и мога да я използвам по-дълго време. За да запазя Витамините от група В и Бета-каротина, приготвям тиквата сварена на пара или печена във фурна, когато ми трябва за приготвянето на сосове или десерти.

Сладка зимна тикваCucurbita Maxima Duchesne – Тиква Балка, Тиква Самсон, Тиква Хокайдо – с дебела кора, твърда и плътна сърцевина, достатъчно сладка за приготвянето на десерти. Благодарение на дебелата кора е с дълъг период на съхранение. Обикновено я приготвям като я сварявам на пара или я пека на парчета с кората в тава върху хартия за печене в загрята фурна на 200°С с вентилатор за около 50 минути. Сладката зимна тиква използвам за приготвяне на кремове и десерти.

Сладката зимна тиква се доближава до сладката мускатна тиква по съдържание на калории, но като цяло е с ниско съдържание на калории. В състава й влизат витамините – Витамин С и Витамин В6, Витамин А и Фолат /В9/, Рибофлавин /В2/ и Ниацин /В3/, Пантотенова киселина /В5/ и Тиамин /В1/, Холин и Витамин К, Витамин Е. Както и минералите – Желязо и Калий, Манган и Мед, Магнезий и Фосфор, Калций и Цинк, Селен. От есенциалните аминокиселини в състава й влизат – Триптофан и Левцин, Валин и Изолевцин, Треонин и Хистидин, Фенилаланин и Лизин, Метионин. Както и малко количество от антиоксидантите Лутеин и Зеаксантин.

Хранителна стойност на 100гр. продукт:

Енергийна стойност – 34 ккал

Протеин – 1 гр.

Въглехидрати – 7 гр.

Мазнини – 0 гр.

Фибри – 2 гр.

В рецептата за Крем “Тиквено изкушение” използвам печена на фурна сладка зимна тиква. Можете да прочетете рецептата тук: Крем „Тиквено изкушение” – Веган и безглутенови рецепти (danara.eu)

Сладка мускатна тикваCucurbita moschata (Duchesne ex Lam.) Poir. – Тиква Цигулка, Тиква Матилда, Тиква Пепеляшка – с тънка кора, сочна и хрупкава, с малки семки за печене. Обикновено тези тикви ги пека на парчета с кората в тава върху хартия за печене и загрята фурна на 200°С с вентилатор за около 30 минути. Обичам да ям така печената тиква натурална без добавки, само си взимам едно печено парче и с лъжичка си хапвам от сладката и сочна сърцевина! Ако остане някое парче от печената тиква, обелвам кората му и го добавям в смути.

Сладката мускатна тиква съдържа повече калории от другите видове тикви, но като цяло е с ниско съдържание на калории. В състава й влизат витамините – Витамин А и Витамин С, Витамин Е и Витамин В6, Тиамин /В1/ и Фолат /В9/, Пантотенова киселина /В5/ и Ниацин /В3/, Холин и Рибофлавин /В2/, Биотин /В7/. Както и минералите – Магнезий и Желязо, Калий и Калций, Мед и Фосфор, Манган и Цинк, Селен. От есенциалните аминокиселини в състава на сладката мускатна тиква влизат – Триптофан и Левцин, Валин и Изолевцин, Фенилаланин и Лизин, Треонин и Хистидин, Метионин.

Хранителна стойност на 100гр. продукт:

Енергийна стойност – 36 ккал

Протеин – 1 гр.

Въглехидрати – 8 гр.

Мазнини – 0 гр.

Фибри – 2 гр.

Не сладка тикваCucurbita pepo L. – за повечетно хора е просто тиква за фенери или пък храна за фермерските животни. Но за мен е чудесна храна, която обогатява ежедневното ни здравословно веган безглутеново хранене. С нея приготвям супи и яхнии, сосове и свежи салати. Често заменям морковите в готвените ястия с парчета не сладка тиква, а в салати я включвам като печени кубчета или сурова настъргана на едро ренде. А семената й пека във фурната на 100°С с вентилатор за 20 минути и след като изстинат ги хапваме в малки количества като междинна закуска между основните хранения.

Не сладката тиква е с ниско съдържание на калории, но пък е с богато съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти. В състава й влизат витамините – Витамин А и Тиамин /В1/, Витамин С и Рибофлавин /В2/, Витамин Е и Пантотенова киселина /В5/, Фолат /В9/ и Холин, Витамин К и Витамин В6, Биотин /В7/ и Ниацин /В3/. Както и минералите – Желязо и Магнезий, Калций и Фосфор, Калий и Мед, Цинк. От есенциалните аминокиселини в хранителния състав на тиквата влизат – Триптофан и Лизин, Левцин и Валин, Изолевцин и Треонин, Хистидин и Фенилаланин, Метионин. Както и антиоксидантите – Лутеин и Зеаксантин.

Хранителна стойност на 100гр. продукт:

Енергийна стойност – 13 ккал

Протеин – 1 гр.

Въглехидрати – 2 гр.

Мазнини – 0 гр.

Фибри – 1 гр.

В рецептата за Печен ориз “При Мама” използвам не сладка тиква. Можете да прочетете рецептата тук: Печен ориз „При мама” – Веган и безглутенови рецепти (danara.eu)

Тиквени семена – хрупкави и маслени, с характерен вкус и аромат. Обикновено използвам белени сурови тиквени семена за сосове и пастети за мазане, както и за приготвянето на растителни сирена. Добавям белени тиквени семена в бързи хлябове и безглутенови пудинги за закуска. Използвам ги и при приготвянето на сурови торти и бонбони. Понякога запичам белени тиквени семена на тиган и ги добавям за хрупкавост към свежи салати. С накиснати във вода за 24 часа сурови белени тиквени семки правя растително мляко.

Тиквените семки са с високо съдържание на калории, но и с високо съдържание на ценни хранителни вещества. В състава им влизат витамините – Ниацин /В3/ и Тиамин /В1/, Холин и Фолат /В9/, Витамин Е и Пантотенова киселина /В5/, Рибофлавин /В2/ и Витамин К, Витамин В6 и Витамин С, Витамин А. Както и минералите – Магнезий и Фосфор, Манган и Желязо, Мед и Цинк, Калий и Селен, Калций. От есенциалните аминокиселини в състава им влизат – Триптофан и Валин, Изолевцин и Хистидин, Левцин и Фенилаланин, Треонин и Лизин, Метионин. Както и малки количества от антиоксидантите – Лутеин и Зеаксантин. От ненаситените мазнини тиквените семки са с голямо съдържание на Омега 6 и малки количества от Омега 3 АЛА.

Хранителна стойност на 100гр. продукт:

Енергийна стойност – 559 ккал

Протеин – 30 гр.

Въглехидрати – 5 гр.

Мазнини – 46 гр.

Фибри – 6 гр.

Използвани източници за хранителните стойности:

www.en.wikipedia.org

www.bg.wikipedia.org

www.checkyourfood.com

www.healthbenefitstimes.com