• Post category:Блог

Шизандра, позната още с името Китайски лимонник в България – една от моите суперхрани! Народната и Официалната медицина са единодушни по отношение на Шизандра – отличен адаптоген, който повишава нивото на имунитета и възстановява здравето, дава сила и жизненост. Преди няколко години засадихме две растения в градината ни и вече втора година се радваме на плодове. Сушени плодове купувах от Китайските магазини в София – използвам ги за приготвянето на енергизиращ и имуностимулиращ чай.

Растението Шизандра (Schizandrae chinensis) е многогодишно растение-лиана, достигащо височина 8-15 м, ето защо е добре да се отглежда на конструкция. Развива се добре, цъфти и дава плодове между 500-1000 м надморска височина. Шизандра е студоустойчиво растение за цялата териория на България! Тъй като предпочита полусянка и не се развива добре при директно слънчево огряване през лятото, ние засадихме растенията в североизточната част на градината ни. Клоните са разположени върху метална конструкция и под леката сянка на високо дърво круша. Изисква редовно поливане през горещите летни дни! Лианите Шизандра дават много издънки от корените, но аз ги отстранявам с лозарска ножица – могат да се оставят и през късната есен да се извадят за засаждане на друго място. Растенията не се подлагат на силна резидба, аз отстранявам само клонките извън металната конструкция. Нарязвам на малки парчета отрязаните клонки и ги изсушавам на сянка – използвам ги при приготвянето на чай. Шизандра цъфти с ароматни цветове през май като силно привлича пчелите. След това се оформят малки гроздове, които постепенно узряват и променят цвета си от зелен в наситено червен. В края на август или началото на септември плодовете са достатъчно узрели за прибиране – внимателно се откъсват, защото плодчетата лесно падат. Аз изсушавам откъснатите гроздове с електрически дехидратор за 24 часа на 40°С, а след това ги прибирам в плътно затварящ се стъклен буркан. Една част от плодовете слагам в малки кутии с капак и прибирам във фризера – използвам ги при приготвянето на протеиново смути. В края на септември бера листа от Шизантра – оставям повече от 1/3 от общото количество листа на лианата, а около 2/3 от листата взимам. Изсушавам набраните листа на сянка, прибирам ги в плътно затварящ се стъклен буркан и ги използвам при приготвянето на чай.

Още преди 5000 г. Шен Нонг почитан като баща на китайската медицина и акупунктура говори за комплексните тонизиращи и лечебни свойствата на магическата Шизандра. Благотворното въздействие на Шизандра върху органите и физиологични системи в тялото на човека са описани в книгата “Shennong Bencao Jing”, считана за една от най-старите книги за билки в света и се приема за най-ранната китайска фармакопея, книга за билките (Chinese pharmacopoeia) и една от най-старите книги посветена на медицината като цяло (Materia medica).  Китайското име на Шизандра е Wu Wei Zi, което преведено означава “семе / плод с пет вкуса”. Семената на Шизандра съдържат всички основни пет вкуса: солен, сладък, горчив, лютив и кисел.

За разлика от повечето други плодове Шизандра се консумира в малки количества, използва се като тонизиращ и възстановяващ еликсир, за който е известно, че подсилва и балансира работата на петте основни органа в тялото и подобрява работата на всички жизнено важни физиологични системи. Поради пълния спектър от тонизиращи качества, които има Шизандра много често се използва в лечебни комбинации с Женшен, Годжи бери или гъбите Рейши.

Полезните вещества на шизандра се съдържат във всички части на растенията – плодове и семена, листа и стъбла, млади издънки и кора. В състава им влизат много органични киселини и витамини от група В, Витамин С и микроелементи. Повечето растителни масла и тонизиращи вещества се съдържат в плодовете и семената, а в кората и листата – има много етерични масла. Плодовете на шизандра съдържат лигнани (шизандрини, шизандроли и др.), флавоноидни гликозиди, като например кемпферолови рутинозиди, органични киселини (бензоена, лимонена, ябълчна, винена и др.), етерично масло, стероли, танини, витамини А и Е, и други компоненти, чиято комбинация проявява мощни невроукрепващи, имуномодулиращи и имуностимулиращи ефекти.

Всички части на растението Шизандра действат тонизиращо и енергизиращо, ето защо се препоръчва приема им да е сутрин до обяд!

Лечебни свойства на Шизандра

 • Тонизиращо и общоукрепващо – препаратите на основата на шизандра стимулират нервната дейност, сърдечната и дихателната система. Това се дължи на вещество, наречено шизандрин, което възбужда централната нервна система.
 • Имуностимулиращо – веществата, съдържащи се в растението, укрепват имунната система. Полезно е да се пият тинктури и отвари през студения сезон за профилактика на остри респираторни вирусни инфекции, грип и настинки.
 • Психостимулатор – това лечебно растение възстановява не само физическата сила, но и укрепва умствените ресурси на тялото, повишава умствената работоспособност и паметта, облекчава умората, апатията и сънливостта.
 • Адаптоген – помага на организма да се адаптира към трудни условия на околната среда – висока планина, в студен или горещ климат. Подобно на женшена и елеутерокока, това растение укрепва физическата сила в периоди на силен стрес, препоръчва се на спортисти, катерачи, туристи, военни, хора с физически трудни и опасни професии.
 • Подобрява метаболизма -растението съдържа биологично активни вещества, които имат благоприятен ефект върху метаболитните процеси в организма. Шизандра понижава нивата на кръвната захар, подобрява кръвообращението.
 • Шизандра повишава или понижава кръвното налягане? Някои билкари пишат за регулиращата функция на шизандра, като изравнява кръвното налягане: когато е необходимо, повишава, а ако е необходимо, понижава, разширявайки периферните съдове. Други източници споменават, че плодовете се пият при понижено налягане, а семките при повишено. В трети издания пишат, че шизандра се пие само при понижено налягане. Ако имате високо кръвно налягане, бъдете внимателни при приема на плодове шизантра!

Противопоказания на Шизандра

 • всякакви инфекции в острия период
 • хронични заболявания на черния дроб, бъбреците, сърцето
 • психически нарушения
 • нервна възбуда, безсъние
 • вродени заболявания на централната нервна система
 • епилепсия, конвулсии
 • черепно-мозъчни травми, повишено вътречерепно налягане
 • хипертония
 • индивидуална непоносимост, алергична реакция

При приемането на шизандра трябва да се обърне внимание на лекарственото й взаимодействие с други препарати – аналгетици, стимулатори на нервната система /тук влизат и растителни препарати на базата на женшен и елеутерокок/, невролептици, сънотворни средства, транквиланти!

Как може да използваме Шизандра

 • Изсушени плодове – най-често използвания начин за приготвяне на чай е от сушени плодове.
 • Прахове или сухи екстракти – праховете обикновено са приготвени от изцедени, изсушени или замразени плодове. Екстрактите обикновено са направени от концентриран чаен разтвор във форма на прах.
 • Течни разтвори или тинктури – приготвени са от чаени концентрати или разтвори в алкохол.
 • Пресни плодове – директна консумация или добавени в смути.
 • Сушени листа и клонки – за приготвянето на чай с по-меко действие, тъй като в листата и клонките от шизандра съдържанието на активните съставки е по-малко в сравнение с плодовете и семената.

Според древната китайска традиция чаят от Шизандра трябва да се консумира поне 100 дни последователно без прекъсване! По този начин адаптогена Шизандра може да повлияе максиамално пълно за балансиране на петте основни органа на тялото: сърце, бели дробове, далак (и панкреас), бъбреци и черен дроб.

Нашият  начин за приготвяне на чай от Шизандра

СЪСТАВКИ за 2 чаши чай

извлек

6 бр. сушени плодове Шизандра

2 бр. сушени листа Шизандра

2 бр. сухи клонки Шизантра с дължина 1 см

100 мл. филтрирана вода с температура 30°С

– съд с вместимост 150 мл

чай

4 гр. сухи листа зелен чай

  използвайте чаени листа с добро качество

300 мл филтрирана вода с температура 60°С

2 бр. чаши за чай с вместимост 200 мл

– съд за запарка на чаените листа

ИНСТРУКЦИИ ПРИГОТВЯНЕ

1. В стъклена чаша с вместимост 150 мл слагам сухите плодове, листа и клонки от шизандра. Заливам с водата, слагам стъклена чинийка отгоре като капак и оставям да престои 12 часа – обикновено приготвям извлека от вечерта и оставям да престои до следващата сутрин.

2. В стъклен чайник слагам чаените листа и заливам с топлата вода, оставям да престои 2 минути и след това наливам готовия чай в студени стъклени чаши за чай – така понижавам температурата на чая. Наливам предварително приготвения от вечерта извлек от Шизандра по равно в двете чаши и леко разбърквам.

3. Сервирам така приготвения чай неподсладен!

Хранителна стойност на 100 гр. свежи плодове Шизандра:

Енергийна стойност – 11.60 ккал

Протеини – 1 гр

Въглехидрати – 1.90 гр

Мазнини – 0 гр

Фибри – 1 гр

ИЗПОЛЗВАНИ ИЗТОЧНИЦИ

www.jadeinstitute.com

www.superfoodevolution.com

www.healthline.com

www.botanicalinstitute.org

www. fructberry.com

www. herbalpedia.ru

www. priroda-znaet.ru

www.greeninfo.ru

www. lektrava.ru