• Post category:Блог

Киви е плодът, който често го наричат “Витаминозна бомба” в България. С богатото си съдържание на витамини и минерали, антиоксиданти и фибри е добре да го включваме по-често в дневното ни здравословно меню. За да се възползваме максимално от съдържанието на Витамин С, препоръчително е плодовете киви да се консумират в сурово състояние.

Ранната китайска фармакопея, датираща от династията Танг (618-907 г. сл. Хр.), изброява цял набор от лекарства с mihoutao, китайското наименование, което обикновено се използва за видовете актинидия (киви). Сред терапевтичните ефекти най-често се споменават: подпомагане на храносмилането, намаляване на дискомфорта и болката в горната част на корема, премахване на повръщането, намаляване на нивото на раздразнителност. Традиционната китайска медицина в древността е установила, че “китайското цариградско грозде”/ киви плодове/ има студени свойства, които са полезни за далака, черния дроб, стомаха. Днес също се смята, че кивито балансира стомаха и далака, успокоява черния дроб, като по този начин подобрява работата на храносмилателната система. В ранните стадии на рак на стомаха или след операция и химиотерапия, изяждането на две или три киви може да помогне за намаляване на гаденето и подобряване на храносмилането/ има научни изследвания и доказателства/. Според традиционната китайска медицина кивито помага на организма да се бори с раковите клетки и е подходящо като ежедневна храна за хора с преобладаваща „горещина“, страдащи от рак на стомаха. Въпреки това, с излишък от „студенина“ на тялото, кивито в диетата трябва да бъде ограничено, в противен случай преяждането може да провокира диария.

Растение

Кивито е силно растяща, дървесна и двудомна лоза с голяма, белезникава до кафява и ламелирана сърцевина. Има набраздени кафеникави дръжки и млади разклонения. Листата й са редуващи се, които са субобикуларни или обратнояйцевидни кръгловидни с размери около 6-17 × 7-15 cm. Еднополовите цветове са оранжево-жълти върху кафяви власинкови дръжки. Обикновено има пет чашелистчета и венчелистчета. Чашелистчетата са с широкояйцевидна до продълговатояйцевидна форма. Венчелистчетата са широко обратнояйцевидни, имат основа с къси нокти със заоблен връх. Яйцевидният плод е с размери 5 до 6 cm и е гъсто шиповиден, когато узрее. Плодовете имат твърдо, сочно месо в ярко зелен цвят и е със сладък до кисел вкус. Центърът на плода съдържа различни малки семена в лилав до черен цвят.

Актинидията може да оцелее повече от 50 години и да дава плод.

Листа

Листата са редувани, листопадни и с дълги дръжки. Те са овални до почти кръгли със сърцевидна основа и с дължина 7,5-12,5 cm. Докато са млади са ламинирани с червени власинки, а когато узреят са тъмнозелени и без косми по горната си повърхност. Долната повърхност на листата има изпъкнали и светло оцветени вени.

Цветове

Ароматните цветя са еднополови или двудомни, разположени поединично в пазвите на листата. Има пет до шест венчелистчета. Първоначално те са бели на цвят, които се променят на светло жълто. Цветовете са с ширина 2,5-5 см.

Плодове

Продълговатите плодове са с дължина 6,25 см. Плодовете имат червеникавокафява кожа, която е покрита с твърди, къси и кафяви власинки. Има твърда плът, която е сочна и блестяща. Месото е ярко зелено или жълто на цвят. Има слабо кисел до доста кисел вкус, който наподобява ягода или цариградско грозде.

 • Плодовете на Actinidia deliciosa /известното като зелено киви/са с кафява обвивка отвън и зелено месо вътре, това е най-често култивираното растение с множество сортове и различна форма на плодовете.
 • Плодовете на Actinidia chinensis /известното като златно или жълто киви/ са с гладка кафява обвивка отвън, с жълто месо вътреи малки черни семена. Обвивката е тънка и не е необходимо да се бели.
 • Плодовете на Actinidia arguta / често се продава под наименованието кивибери или коктейлно киви/ всъщност е малко киви с размерите на грозде. В сравнение с „нормалното“ киви, кивибери  включва тънка кожа без косми, както и плодът може да се консумира цял, точно като зрънце или може би грозде. Що се отнася до хранителните стойности, както и до вкуса, сладкото киви е точно като обикновеното киви.

Състав на киви плод

Както зеленото, така и жълтото киви е изключително богато на витамини C, E, K, фолиева киселина, каротиноиди, калий, мед, фибри и фитохимически вещества, които според научните изследвания действат синергично. От антиоксидантите в плодовете киви се съдържат: лутеин, зеаксантин и β-каротин, хлорофил, хинова киселина, глюкозилни производни на кофейна киселина, β-ситостерин, хлорогенова киселина, феноли, включително флавони и флавоноиди.

 • Витамин С. Нивото на аскорбинова киселина в зелените плодове киви обикновено варира от 70 до 120 mg на 100 g мокро тегло. Смята се, че високото съдържание на този витамин и ниското съдържание на танини в кивито обяснява защо нарязаните плодове не развиват типичната реакция на покафеняване, наблюдавана при повечето други плодове. В жълтите плодове киви съдържанието на Витамин С е около 160 mg на 100 g мокро тегло.
 • Витамин Е. Както жълтото, така и зеленото киви съдържат относително високи нива на витамин Е в сравнение с други плодове – съответно 1,3-1,40 и 1,3-1,46 мг на 100 г. Главно под формата на α-токоферол, присъстващ в пулпата. Група италиански изследователи доказват, че α-токоферолът е свързан с клетъчните мембрани на пулпата и е бионаличен в плодовете киви.. Това косвено се потвърждава от повишаването на концентрацията на витамин Е в кръвната плазма след консумация на зелено и златно киви. Същите изследователи идентифицират нова форма на витамин Е в плодовете на кивито, δ-токомоноенол, като отбелязват, че способността му да улавя радикалите също значително влияе на цялостната антиоксидантна активност.
 • Фолиева киселина. Кивито често се цитира като добър източник на фолиева киселина. Тъй като фолиевата киселина /Витамин В9/ лесно се унищожава при готвене, нейното присъствие в зеленолистните зеленчуци, които обикновено се преработват, е по-малко ценно, отколкото в кивито, което по-често се консумира сурово. По този начин пресните плодове киви могат да допринесат здравословно за цялостната диета, особено по време на бременност, когато удовлетворяването на нуждите от фолиева киселина става по-трудно.
 • Хранителни фибри. Анализът на диетичните фибри на плодовете показва, че те съдържат около една трета от разтворимите и две трети от неразтворимите фибри. В същото време “златното” киви съдържа значително по-малко фибри от зеленото. Диетичните фибри в кивито идват почти изцяло от стените на растителните клетки (по-точно от полизахаридите, които образуват основните структурни компоненти на стените). При избора на киви като диетичен продукт трябва да се има предвид, че по време на узряването на плодовете концентрацията на нишесте бързо намалява и се увеличава съдържанието на фруктоза и глюкоза, които сред захарите преобладават в кивито – в някои сортове в съотношение на 1: 1. Малко количество захароза се появява, когато плодът е узрял и готов за консумация. В същото време е интересно, че гликемичният индекс на кивито е сравнително нисък: зелените сортове – 39,3 ± 4,8, “златните” – 48,5 ± 3,1. Нисък гликемичен отговор към киви е наблюдаван както при здрави индивиди, така и при тези с диабет тип 2.

Полезни свойства

Кивито, което е част от здравословната диета, може да повиши нивото на “добрия” холестерол (липопротеин с висока плътност) и да понижи нивата на триглицеридите, да потисне агрегацията на тромбоцитите и да понижи кръвното налягане. Яденето на златно киви с храни, богати на желязо, повишава ниските нива на желязо, докато зеленото киви насърчава храносмилането и релаксацията. Като богат източник на антиоксиданти, плодовете киви могат да предпазят тялото от ендогенно окислително увреждане. Ефектите на плода киви върху метаболитните маркери на сърдечно-съдовите заболявания и диабета също се изследват, включително изследвания върху баланса на глюкозата и инсулина, поддържането на телесното тегло и енергийната хомеостаза.

 • Храносмилане. От особен интерес са плодовете  киви за насърчаване на нормалното храносмилане както при здрави хора, така и при хора със запек и/или стомашно-чревни разстройства, включително синдром на раздразнените черва. Механизмите на действие, лежащи в основата на промяната в консистенцията на изпражненията, намаляването на времето за преминаване на изпражненията и намаляването на коремния дискомфорт, са свързани с: капацитета за задържане на вода на фибрите от киви, благоприятни промени в микробната общност на дебелото черво и основните човешки метаболити и наличие на протеолитичния ензим актинидин, уникален за плодовете киви, който насърчава смилането на протеини както в стомаха, така и в тънките черва. С други думи, има няколко правдоподобни механизма, които могат да работят както заедно, така и поотделно. Най-важните физични и химични свойства на фибрите от киви включват свойствата на хидратация, които включват: задържане на вода, капацитет и набъбване, вискозитет и свойства, които зависят от размера, формата и порьозността на неразградените частици. Научни изследвания показват, че набъбването и задържането на вода във фибрите на кивито е по-високо от например диетичните фибри от пшенични трици, повече от 6 пъти по-високо от това на ябълковите фибри и един път и половина по-високо от това на псилиума (фибри, получени от люспи от псилиум). Фибрите от киви могат да ферментират и много от тях имат полезни свойства чрез производството на късоверижни мастни киселини. Фибрите от киви могат също да насърчат полезни промени в микробната общност на дебелото черво и техните метаболити, които са свързани със здравето на червата. В допълнение, няколко уникални ензима са открити в кивито, сред които актинидин (или актинидаин) е най-често срещаният. Отличава се със своя биологично активен потенциал. В in vitro (“in vitro”) модел на храносмилане в тънките черва, съдържащият актинидин екстракт от плод киви е особено ефективен за подобряване на храносмилането на суроватъчен протеин, зеин, глутен и глиадин. Проучванията показват, че актинидинът подпомага храносмилането на протеини в стомашната и илиачната област, което може да бъде особено полезно за хора с увредена храносмилателна функция.
 • Имунна система. Плод киви може да подпомогне имунната функция и да намали честотата и тежестта на настинките или грипоподобните заболявания в рисковите групи. Редица проучвания показват, че консумацията на киви има силен ефект върху плазмените и мускулните нива на витамин С. Всичко това е важно, защото аскорбиновата киселина е абсолютно необходима за редица биологични функции. Насърчава образуването на колаген за нормалната функция на кръвоносните съдове, костната и хрущялната тъкан, венците и зъбите и кожата. Освен това осигурява обмяната на веществата, функционирането на нервната система, спомага за нормализиране на психологическото състояние, намалява умората и отпадналостта, подпомага регенерацията на редуцирана форма на витамин Е, усвояването на желязото и поддържа нормалната функция на имунната система по време и след интензивно физическо натоварване.
 • Метаболитно здраве. Редица проучвания са изследвали ефектите на зеленото и златното киви върху метаболитни маркери като баланс на глюкоза и инсулин, поддържане на теглото и енергийна хомеостаза. Настоящите изследвания показват, че гликемичният отговор на кивито като цялостна храна е различен от това, което би се очаквало от неговите отделни компоненти. Редовната консумация на зелени и златни плодове киви има благоприятен ефект върху няколко физиологични биомаркера, особено при хора с метаболитни нарушения, свързани с диабет, сърдечно-съдови заболявания, инсулт и деменция. В редица проучвания върху хора положителните промени в биомаркерите за сърдечно-съдови заболявания се приписват на антиоксидантните съединения, присъстващи в плодовете киви.
 • Онкология. За ефекта на плодовете киви върху рака обикновено се говори с повишено внимание, като се разделят преките и косвените противоракови ефекти. Преките вероятно са свързани с намаляване на окислителното увреждане на ДНК (което се дължи на излагане на аскорбинова киселина) и цитотоксичен ефект върху раковите клетъчни линии. Косвените са най-вероятно свързани с повишени ежедневни движения на червата и повишено съдържание на млечнокисели бактерии в чревните изпражнения, което в крайна сметка помага за намаляване на риска от злокачествени новообразувания, особено колоректален рак. Резултатите от проучвания върху хора за антиоксидантната ефикасност на плодовете киви са противоречиви поради разликите в експерименталните протоколи, използвания сорт киви, броя и продължителността на изследването и използваните биомаркери. Въпреки това, взети заедно, резултатите от тези публикувани проучвания показват, че добавянето на киви към храна все още може потенциално да има директни или косвени противоракови и противовъзпалителни ефекти.
 • Сърдечни проблеми. Научно изследване показва, че консумацията на три плода киви на ден за около 28 дни помага за понижаване на триглицеридите с 15% и съсирването на кръвта с 18%. Ежедневният прием на плод киви предотвратява натрупването на плака и отлаганията в артериалните стени, като предотвратява сърдечно-съдови проблеми. Има високо съдържание на защитни полифеноли заедно с витамин Е, витамин С и калий, които ефективно поддържат здравето на сърдечно-съдовата система. Проучването показва, че кивито има инхибиторни действия, които подпомагат понижаването на триглицеридите в кръвта. Намалява реакцията на агресия на тромбоцитите или шансовете за съсирване на кръвта. Плодовете имат фибринолитичен ефект върху кръвоносните съдове, което предотвратява вероятността от атеросклероза и тромбоемболия.
 • Насърчаване на зрението. Кивито помага за насърчаване на здравето на зрението, тъй като притежава високо съдържание на зеаксантин и лутеин, които са естествените химикали, присъстващи в човешкото око. Лутеинът помага за предотвратяване на макулна дегенерация и развитие на катаракта и глаукома чрез филтриране на вредната синя светлина. Зеаксантинът заедно с лутеина допринася за здравето на очите. Проучването показва, че консумацията на три плода киви намалява риска от макулна дегенерация с 36%, което е свързано със загуба на зрението при по-възрастните хора.
 • Забавя стареенето. Кивито е богато на антиоксиданти, които намаляват ефектите на стареене в тялото. Антиоксидантите помагат за неутрализиране на свободните радикали, които увреждат клетките и ускоряват процеса на дегенерация, което води до промяна в еластичността, дебелината и стегнатостта на кожата. Маслото, извлечено от семената на кивито, се използва в продукти против стареене. Комбинацията от ликопен, витамин Е, С и други вещества противодейства на свободните радикали и предотвратява преждевременното стареене. Намалява появата на фини линии и бръчки. Намалява ефектите на ултравиолетовото лъчение върху кожата, а антиоксидантите помагат за подмладяване на кожата и предотвратяване на ранна дегенерация.
 • Контрол на кръвното налягане. Заедно с подсилване на имунната система, помага и за контролиране на кръвното налягане. Проучване, проведено през 2014 г., показа, че биоактивните съединения, открити в три кивита на ден, намаляват ефективно кръвното налягане. Намалява шансовете за здравословни проблеми, причинени от високо кръвно налягане, като инфаркти и инсулти. Кивито има високо съдържание на калий, който има жизненоважна роля в телесните клетки, който помага да се поддържа балансът на телесните течности, както и електролитите. Нормализира сърдечната честота и кръвното налягане чрез неутрализиране на натриевите ефекти.
 • Респираторно здраве. Приемът на витамин С е полезен за хора с респираторни заболявания като хронична кашлица или астма. Улеснява дихателните пътища и контролира симптоми като запушване на носа и хрипове. Проучването показва, че хората, които консумират 5 до 7 порции киви на седмица, имат 44% намаление на хриптенето в сравнение с тези, които са имали една порция седмично. Хроничната кашлица и задухът намаляват съответно с 25% и 32%.
 • Насърчава съня. Проучванията показват, че плодовете киви притежават много полезни съединения като серотонин и антиоксиданти, които са полезни за лечение на заболявания на съня. Консумирайте два плода киви само един час преди лягане, което помага за предизвикване на сън. Има добро съдържание на серотонин, което насърчава по-добър сън. Консумацията на киви насърчава началото на съня и намалява времето за събуждане след началото и осигурява облекчение от нарушения на съня. Кивито има флавоноиди като кверцетин, наригенин, катехин, рутин и епикатехин, които регулират рецепторите, предизвикващи съня, и се счита за ефективен седативен агент на растителна основа. Кората от киви е ефективна съставка за разработване на естествени средства за сън.
 • Профилактика на рака. В китайската народна медицина кивито се използва за лечение на различни видове рак като рак на гърдата, рак на черния дроб, рак на белия дроб и рак на стомаха. Екстрактите от киви забраняват пролиферацията на ракови клетки и предотвратяват ендогенното увреждане на ДНК. Този плод е ефективен срещу рак, тъй като е цитотоксичен за злокачествените ракови клетки, без да засяга здравите клетки. Каротеноидите, антиоксидантите, витамините с фибри ефективно предпазват от рак. Фитохимичният катехин, открит в кивито, намалява токсичността на противораковите агенти, като насърчава пролиферацията на костния мозък.

Предпазни мерки

Някои хранителни вещества в кивито могат да взаимодействат с лекарства или да причинят други неблагоприятни ефекти.

 • Бета-блокери Лекарите често предписват тези лекарства на хора със сърдечни заболявания. Бета-блокерите могат да причинят повишаване на нивата на калий в кръвта, така че хората, приемащи този тип лекарства, трябва да следят приема на калий.
 • Проблеми с бъбреците Консумирането на твърде много калий също може да бъде вредно за хора, чиито бъбреци не работят правилно. Ако бъбреците не са в състояние да отстранят излишния калий от кръвта, могат да възникнат животозастрашаващи усложнения.
 • Разредители на кръвта Хората с риск от сърдечно-съдови заболявания могат да приемат разредители на кръвта, като варфарин (Coumadin). Кивито съдържа значително количество витамин К, което може да попречи на действието на разредителите на кръвта. Всеки, който използва тези лекарства, трябва да се консултира с лекар, преди да увеличи приема на храни, които съдържат витамин К.
 • Алергия Някои хора изпитват алергични реакции към кивито. Всеки, който развие копривна треска, обрив или подуване след ядене на киви, трябва да потърси медицинска помощ. Тежката реакция може да доведе до анафилаксия, която може да бъде животозастрашаваща. Съдържащият се в плодовете киви растителен ензим актинидаин е близък до ензима бромелаин в ананаса и ензима папаин в папаята, затова хората с алергия към ананас и папая е възможно да проявят алергия и към плодовете киви.

Хранителна стойност на 100гр киви плод:

Енергийна стойност – 63 ккал

Протеини – 1.14 гр

Въглехидрати – 14.66 гр

Мазнини – 0.52 гр

Фибри – 3 гр

Използвани източници

www.checkyourfood.com

www.nutritionvalue.org

www.healthbenefitstimes.com

www.en.wikipedia.org

www.britannica.com

www.airitilibrary.com

www.medicalnewstoday.com

www.ncbi.nlm.nih.gov

www.edaplus.info