Защо си губиш времето да правиш растително мляко у дома като се продава в магазините? Това е въпрос, който чувам много често. А отговорът е много лесен. Аз държа да се храним здравословно с чиста храна. Ето защо предпочитам да приготвям лично храната ни, защото така мога да съм сигурна в доброто качество на съставките й и здравословния начин на приготвяне. Също за мен като счетоводител по професия е важно съотношението на цена и качество на храната. Така мога да си позволя по-добро качество на храната ни за същия месечен бюджет. Не купувам растително мляко от магазините, тъй като съдържат съставки които аз лично не харесвам – искам мляко само от ядки, а не някакво нишесте.

Каква е тайната в приготвянето у дома на растително мляко от ядки? Основен момент в приготвянето евремето за накисване на ядките във вода. Когато със съпруга ми Данаил решихме да преминем на изцяло растителен режим на хранене, аз започнах да приготвям растително мляко от ядки и семена. Започнах да накисвам ядките за 8 часа и след това ги блендирах. Прецеждах сместа и отделях млякото, но оставаше една твърда част от ядките и все трябваше да приготвям нещо допълнително с нея или да я изхвърлям. Това определено не ми харесваше и затова много рядко правех растително мляко. Всъщност ние не харесвахме животинското мляко, така че то не ни липстваше и нямахме необходимост от негови заместители в ежедневното ни хранене. Често накисвам във вода ядки кашу и с тях приготвям растителни сирена за мазане. Така един ден имах накиснати ядки кашу, но възникна неочаквано пътуване и се наложи да прибера буркана с ядките в хладилника. Прибрахме се у дома след три дни и мислех, че ще трябва да изхвърля накиснатите ядки. Извадих буркана с ядките от хладилника, измих ги добре с вода и реших да ги пробвам – бяха вкусни много меки. Сложих малко от ядките в каната на блендера и добавих вода. Блендирах за няколко секунди и се получи гладка смес без твърди частици. Направих у дома вкусно растително мляко от кашу без отцеждане и без твърди остатъци! И започнах с експериментите – за мен беше важно да намеря точното съотношение на накиснатите ядки и водата за идеалната консистенция на растителното мляко. А също беще важно да уточня точното време за накисване във вода на ядките, за да се получи течност без твърди остатъци.

Ето така стигнах до рецептата на сурово мляко от кашу Данара. Така приготвеното растително мляко е гъсто и с плътна консистенция, с лек вкус на ядки и без специфичен аромат. Може да се загрява до 70°С без да загуби плътността и хомогенността си. Със сурово мляко от кашу Данара аз приготвям шейкове и смутита, а понякога в кухнята ни се носи аромат на топъл шоколад и капучино, но за тях ще пиша някой друг път!

Сурово мляко от кашу Данара

Ястие: Напитки, Рецепти
Количество

500

грама
Подготовка

5

минути
Готвене

5

минути
Калории

458.40

ккал

Домашно приготвено мляко от ядки кашу

Продукти

 • 80 гр. ядки кашу сурови

 • 250 мл. вода филтрирана за накисване
  ядките кашу се накисват за 24 часа

 • 400 мл. вода филтрирана

Инструкции за приготвяне

 • С кухненска везна претеглям необходимото количество ядки кашу. Измивам с вода и ги отциждам, слагам ядките в стъклен буркан и заливам с филтрираната вода за накисване. Затварям добре буркана с капачка и го прибирам в хладилника за 24 часа.
 • Отцеждам ядките кашу от буркана и ги измивам с вода. Слагам отцедените ядки в каната на блендера и добавям филтрираната вода. Блендирам за няколко секунди до получаването на еднородна гладка смес – времето на блендиране зависи от мощността на блендера.
 • Изсипвам млякото от кашу в стъклена бутилка, затварям добре с капачка и прибирам в хладилника – може да се съхранява до 3 дни.
 • Преди употреба трябва да се разклати бутилката добре, за да се хомогенизира млякото от кашу!

Бележки

 • Хранителна стойност на 100гр. продукт:
 • Енергийна стойност – 91.68 ккал
 • Протеини – 2.88 гр
 • Въглехидрати – 2.88 гр
 • Мазнини – 7.68 гр
 • Фибри – 0.48 гр