• Post category:Блог

Семената от лен са приятни на вкус, могат да се купят от почти всеки магазин за храни и цената им е ниска в сравнение с други семена за кълнове. Ето защо аз реших да отгледам кълнове от тях, тъй като винаги имам у дома сурови цели ленени семена. Но се оказа, че техниката за отглеждане в буркан не е подходяща! Когато семената от лен се накиснат във вода, те образуват прозрачно слузесто вещество и за да покълнат, то трябва да се отмие напълно. Но промиването на ленените семена е много трудно когато те са в буркан. Ето защо аз използвам техника с тарелка, а не отглеждане в буркан.

Моят метод за отглеждане на кълнове от лен в тарелка.. винаги започвам с накисването на семената за кълнове във вода. За кълновете от лен накисвам за 12 часа 20 гр. семена от кафяв лен в стъклен буркан, като добавям 400 мл. филтрирана вода. За накисването на семена или ядки е добре да се използва изворна или филтрирана вода, а не хлорираната и флуорирана вода от чешмата! Обикновено правя това сутрин и оставям да престоят така семената до вечерта. Използвам пластмасова тарелка за измиване на плодове и зеленчуци с дупки на дъното  и диаметър 20 см., но тъй като отворите са по-големи от семената лен слагам и парче мрежест плат.

След като семената са престояли 12 часа, отцеждам водата и ги прехвърлям в тарелката. Разстилам ги внимателно на тънък слой върху мрежестият плат и измивам много добре с вода. Слагам тарелката в чиния, покривам я с памучна кърпа и оставям на плота в кухнята. На следващата сутрин отново измивам семената с вода и ги оставям покрити – до вечерта вече се виждат малки бели кълнове. Измивам кълновете с вода задължително сутрин и вечер!

Когато кълновете от лен станат високи 2 см. започвам да ги мия като ги пръскам с вода от пръскалка за цветя. Ако се мият директно с вода започват да полягат от тежестта на водата и може да започнат да загниват! В нашата кухня температурата е 18*С до 20*С, така че измиването два пъти на ден е достатъчно. Държа тарелката в чиния, защото така се отцежда остатъчната вода и кълновете не загниват. На петият ден кълновете са високи над 5 см., с дълги бели стъбла и малки зелени листчета – готови са за хапване. Аз изваждам мрежестия плат с кълновете и с ножица режа колкото ми трябват, а след това ги връщам отново в тарелката на кухненския плот без да ги покривам. Продължавам да ги измивам с вода сутрин и вечер. До седмият ден изяждаме кълновете, защото след това корените им стават големи и започват да загниват. Ето защо е най-добре да се консумират между пети и седми ден.

Защо отглеждам кълнове у дома? За мен е много важно храната, която ям да е веган и без глутен. Ето защо съм сигурна, че съдовете за отглеждане на кълновете не са замърсени, тъй като в къщи не влизат животински и глутеносъдържащи продукти…Аз отглеждам кълновете, които ни харесват като вкус с много любов. И ги добавям към салати, правя песто или понякога си ги хапваме само тях…Кълновете от кафяв лен в тарелка се отглеждат много лесно и с минимални грижи. Те са нежни, с лек тревен аромат и слаб вкус на ленено семе – страхотно допълнение към всякакви зеленчуци.