• Post category:Блог

Как сами да отгледаме кълнове от боб мунг у дома? Лесно е! Трябва ви само малко търпение, качествени семена от боб мунг и моята успешна техника за отглеждане в домашни условия. Семената от боб мунг трябва да са цели и ненаранени, както и да имат висока кълняемост, което е важно за правилното отглеждане на кълнове, а и да не са обработвани с химикали – добре е да купите семената боб мунг от специализирани магазини за семена за покълване или семена от биологично земеделие за хранителни цели. Аз купувам био семена от боб мунг за готвене, като ги избирам да са цели – използвам ги за отглеждане на кълнове и за готвене.

Моята успешна и лесна техника за отглеждане на кълнове от боб мунг я прилагам от няколко години и всеки път получавам отлични резултати! Когато имаме всичко необходимо, можем да започнем с процеса на отглеждане на кълнове от боб мунг.

Необходими са следните продукти:

200 гр боб мунг семена сухи

800 мл вода изворна

може да замените с филтрирана вода

– стъклен буркан с вместимост 1000 мл

– мрежест плат парче

– ластик за стягане

– пластвасова купа с отвори на дъното за изтичане на водата

трябва да е от пластмаса без Бисфенол А/BPA free/

– плитък поднос с диаметър по-голям от този на купата

– памучна кухненска кърпа за покриване

За отглеждане на кълнове от боб мунг семената трябва да са цели и ненаранени, затова внимателно ги проверявам и ако има такива семена ги отстранявам. Измивам стъкления буркан с топла вода и препарат за измиване на съдове, оставам то на страна да се отцеди и охлади. С кухненска везна претеглям необходимото количество семена, измивам ги с течаща вода и ги отцеждам добре. Внимателно ги прехвърлям в стъкления буркан и ги заливам с изворната вода, слагам отгоре парчето мрежест плат и пристягам с ластик, оставям на топло и тъмно място за 24 часа. Добре е да се използва изворна или филтрирана вода за накисването на симината за кълнове, защото водата от чешмата обикновено е обработвана с флор и флуор съдържащи химически вещества за дезинфекция и повечето семена имат ниска кълняемост в такава вода!

При престояването на семената боб мунг във вода за 24 часа, те набъбват и зелената им обвивка се напуква. Отцеждам водата и измивам няколко пъти набъбналите семена с течаща вода – много от семената вече имат малки кълнове. Оставям стъкления буркан на топло и тъмно място за 12 часа, като през това време всички семена покълват и кълновете достигат големина повече от 5 мм. Измивам добре с препарат за миене на съдове пластмасовата купа и плиткия поднос като ги подсушавам добре. Внимателно прехвърлям покълналите семена боб мунг от стъкления буркан в пластмасовата купа с отвори и ги измивам няколко пъти с течаща вода, отцеждам и поставям купата в плиткия поднос, за да се събира в него останалата неотцедена вода от измиването. Покривам купата отгоре с чистата памучна кухненска кърпа и оставам на тъмно и топло място за още 12 часа. След 48 часа кълновете от боб мунг вече са с дължина около 1 см и са готови за консумация – нежно хрупкави и сочни с лек ядков аромат. Аз изчаквам кълновете да са на 72 часа/3 дни/ и с дължина около 2 см , за да ги включа в дневната ни храна – използвам ги сурови, за да не губят от ценните им съставки. На всеки 12 часа аз измивам кълновете с течаща вода /около 2 минути/ и ги отцеждам, измивам и плиткия поднос с препарат за миене на съдове като след това го подсушавам и тогава слагам в него купата с кълновете.

Моята купа има отвори на дъното за изтичане на водата както и странични отвори, през които при миенето се оттичат отделените зелени обвивки на семената боб мунг. Ако нямате такава купа, добре е внимателно да махате отделените зелени обвивки защото ако останат между кълновете може да загният въпреки доброто измиване с вода – тогава ще трябва да изхвърлите всички кълнове от купата и да започнете отначало с отглеждането на кълнове от боб мунг в домашни условия.

Какво е важно?

Аз държа стъкления буркан с накиснатите семена боб мунг и след това покълналите семена на топло и тъмно място с постоянна температура 20°С – при по-ниска температура на отглеждане кълновете ще нарастват по-бавно, а при по-висока температура може да изсъхнат или да се прегреят и да започнат да загниват!

Обикновено аз слагам семената боб мунг в стъкления буркан вечер, така на другата вечер след 24 часа измивам добре и оставям за 12 часа да покълват до сутринта на другия ден, когато отново ги измивам и прехвърлям в купата с отвори. Измивам с течаща вода кълновете от боб мунг два пъти на ден за около по 2 минути /сутрин и вечер/ , след 72 часа са достатъчно големи и започвам да ги включвам в дневното ни меню сурови. Не ги прибирам в хладилник, защото се променя вкуса и аромата на кълновете, а ги използвам до 6 дни от накисването – могат да започнат да се консумират след втория ден от накисването при дължина около 1 см на кълновете.

При отглеждането на кълнове от боб мунг е добре да не забравяте, че това са вид бобови семена и лесно може да загният при висока влажност и висока температура в помещението. Ето защо е изключително важно да спазвате висока чистота при отглеждането, добро измиване и добро отцеждане, отстраняване на подналите зелени обвивки на семената. Използвайте широка и не много висока, така покълналите семена ще са разположени на тънък слой – това позволява да се измиват добре и предотвратява загниването на кълновете.

Ако за първи път ще отглеждате кълнове от боб мунг и досега не сте ги опитвали като вкус и аромат, започнете с 1/2 от посоченото количество семена и накиснете 100 гр сухи семена във вода!

Ако искате да имате постоянно готови за консумиране кълнове от боб мунг, накисвайте сухи семена във вода през 3 дни и използвайте 2 или 3 купи с отвори за отцеждане на водата за прехвърлянето на покълналите семена и отглеждането на кълновете.

Хранителна стойност на 100гр. продукт:

Енергийна стойност – 92.53 ккал

Протеини – 6.40 гр

Въглехидрати – 12.27 гр

Мазнини – 0.27 гр

Фибри – 4.27 гр