• Post category:Блог

През последните 15 години, откакто сме заедно със съпруга ми Данаил, се убедих че понякога е много трудно да намериш и купиш точно това, което искаш. Аз не ям лютива храна, но той харесва средно до силно лютива храна. Купували сме от магазини лютива паприка в България под всякакви марки – скъпи и евтини. Купувахме сушени люти чушки и от фермерски пазари, дори купихме от Турция при пътуванията ни там. Приятели ни донасяха лютива паприка от Македония и от Сърбия. И все не намирахме тази степен на лютивост, която той иска! Оказа се, че трябва да си приготвяме лютивата паприка у дома ако искаме точно определена степен на лютивост.

А какво ни трябва, за да си приготвим лютива паприка у дома? Най-важното са лютите чушки – трябва да са с добро качество, добре изсушени и с необходимата степен на лютивост! Да се купят някакви люти чушки от магазина или от фермерския пазар не е достатъчно, защото различните видове и сортове люти чушки са с различна степен на лютивост. Ето защо ако искаме да си приготвим у дома лютива паприка с определена степен на лютивост, ние трябва да изберем люти чушки с необходимата степен на лютивост. Оказа се, че и това не е лесно – в България се предлагат много сортове люти чушки със слаба степен на лютивост и няколко сорта люти чушки със средна степен на лютивост. Само на няколко места в България може да се купят люти чушки със силна до много силна степен на лютивост.

През последните 3 години ние отглеждаме в градината ни определени сортове люти чушки със средна и силна степен на лютивост – това ни дава възможност да си приготвяме лютива паприка у дома с определена степен на лютивост. По-топлолюбивите видове и сортове люти чушки отглеждаме в оранжерията ни, а останалите на открито в градината. Най-добре узрелите люти чушки сушим за приготвянето на чили флейки и лютива паприка на прах, а с останалите приготвяме различни сосове и туршии.

Приготвянето на лютива паприка у дома е бързо и лесно – така имаме продукт с гарантирано качество и състав!

Чушкови флейки

Чушкови флейки използвам за подправяне на супи и яхнии, както и в рецептата за мариновано лютиво тофу. За приготвянето на чушкови флейки използвам добре изсушени люти чушки, на които отстранявам дръжките. В тава върху хартия за печене подреждам чушките една до друга и ги пека 5 минути във предварително загрята фурна на 50°С с вентилатор. Обикновено при съхраняването сушените чушки леко омекват, а за да се смелят добре трябва да са твърди. Ето защо аз ги запичам в топлата фурна непосредствено преди смилането им. В електрически чопър с S-образен нож слагам част от лютите чушки и ги смилам до желаната големина на флейките. Аз не отстранявам семената от чушките, но ако искате само чушкови флейки можете да махнете семената предварително. Съхранявам така приготвените флейки в плътно затварящ се стъклен буркан.

Лютива паприка на прах

Лютивата паприка на прах използвам като съставка в различни смеси от подправки или самостоятелно в рецепти за пикантни десерти и ястия. За приготвянето й използвам предварително приготвени чушкови флейки. С помощта на електрическа кафемелачка смилам чушковите флейки и семената до получаването на прах. Съхранявам лютивата паприка в плътно затварящ се стъклен буркан. Приготвям малки количества, тъй като семената съдържат растителни мазнини и те се окисляват при по-дълго съхранение.

Хранителна стойност на 100гр. продукт:

Енергийна стойност – 324 ккал

Протеини – 11 гр

Въглехидрати – 42 гр

Мазнини – 6 гр

Фибри – 29 гр